Dat het moeilijker wordt om vacatures in te vullen voor specialisten is bekend. Veel bedrijven hebben dit de afgelopen maanden al gemerkt. De huidige economische vooruitzichten zorgen er voor dat het in de toekomst alleen maar moeilijker zal worden om aan vakkrachten te komen. Dit heeft nu ook het UWV  aangegeven. De organisatie baseert zich hierbij op de resultaten van een eigen onderzoek. De sectoren die het de komende jaren vooral lastig gaan krijgen zijn de sector techniek en de ICT sector.

 

Elektromonteurs, loodgieters en onderhoudsmonteurs

Op de ‘technisch werken’ schrijven we het al maanden dat vooral veel vraag ontstaat naar ervaren onderhoudsmonteurs. Dit zijn onderhoudsmonteurs die niet alleen mechanische problemen kunnen oplossen maar ook elektrische storingen kunnen verhelpen. Door de toenemende mate van automatisering bij veel productiebedrijven is softwarekennis (PLC en SCADA) ook steeds belangrijker. Er is behoefte aan vakmensen met kennis van specifieke programmeertalen.

Naast onderhoudsmonteurs zijn ook elektromonteurs en loodgieters schaars geworden op de arbeidsmarkt. Dat zorgt er voor dat bouwprojecten minder snel verlopen en dat bedrijven verschillende partijen in de arm nemen om tot oplossingen te komen. De bouwsector heeft het echter nog steeds erg druk waardoor bouwbedrijven eerder meer personeel nodig hebben dan minder personeel. Een technisch uitzendbureau kan vaak een oplossing bieden in personeelsvraagstukken.

 

Technisch uitzendbureau

Er zijn in Nederland verschillende uitzendbureaus die gespecialiseerd zijn in de techniek. Ze bemiddelen bijvoorbeeld technisch personeel in de bouw, installatietechniek, telecom en in de werktuigbouwkunde. Daarnaast zijn er ook specialistische uitzendbureaus voor de offshore en uitzendbureaus die zicht voornamelijk op het bemiddelen van onderhoudsmonteurs richten. Het spreekt voor zich dat deze uitzendbureaus het druk hebben nu er op de arbeidsmarkt zoveel technische vakkrachten worden gevraagd. De uitzendbureaus zien hun uitzenduren toenemen en het aantal plaatsingen neemt ook toe. Die twee factoren houden met elkaar verband. De toekomst ziet er voor technische uitzendbureaus goed uit. Een technisch uitzendbureau biedt namelijk tijdelijke en structurele oplossingen voor bedrijven.

De grote netwerken van deze uitzendbureaus komen de komende jaren goed van pas. In de techniek is namelijk sprake van vergrijzing en ontgroening. Dit houdt in dat er veel mensen met pensioen gaan in de techniek en dat er verhoudingsgewijs weinig jongeren zijn die de lege arbeidsplaatsen kunnen gaan opvullen. Een technisch uitzendbureau ziet de marktontwikkelingen als één van de eerste partijen op de arbeidsmarkt omdat daar vraag en aanbod van technisch personeel samenkomt. Daarom kan een technisch uitzendbureau oplossingen bieden. Veel van deze bureaus zijn al actief bezig met het bieden van BBL trajecten aan jongeren die daardoor klaar gemaakt worden voor een loopbaan in de techniek.
Bron http://www.technischwerken.nl/