Nederlandse bedrijven hebben in 2015 bijna 7,7 miljard euro uitgegeven aan Research & Development.

Dat is iets meer dan in 2014, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag op basis van definitieve cijfers.

De tien bedrijven die het meest aan Research and Development uitgaven, namen samen ruim een kwart van het totaalbedrag voor hun rekening. Deze bedrijven zijn bijna uitsluitend actief in de industriesector.

Ongeveer twintigduizend bedrijven besteedden in 2015 geld aan Research and Development. 90 procent van de uitgaven is bestemd voor toegepast onderzoek en experimentele ontwikkeling.

Ruim de helft (59 procent) van het totale bedrag van 7,7 miljard euro is uitgegeven door bedrijven met minimaal 250 werknemers. Tussen 2011 en 2015 was jaarlijks meer dan de helft van alle uitgaven aan Research and Development-activiteiten afkomstig van die grote ondernemingen.

In werktijd uitgedrukt heeft het bedrijfsleven in 2015 zo’n 81.000 arbeidsjaren in Research and Development gestoken. Inclusief de Research and Development-inspanningen van publieke instellingen en het hoger onderwijs gaat het om ongeveer 129.000 arbeidsjaren.

Zo’n 56 procent van alle Research and Development-uitgaven in Nederland kon in 2015 aan het bedrijfsleven worden toegeschreven. Publieke instellingen en het hoger onderwijs namen 6 miljard van de in totaal 13,7 miljard euro voor hun rekening.

Bron  http://www.nu.nl/