Inleiding

Het is nog maar enkele jaren geleden dat veldbussen met seriële protocollen zoals CAN en Profibus en centrale indus- triële besturingen de automatiseringswereld domineerden. Communicatieprotocollen die gebaseerd zijn op de overdracht van gegevenspakketten (Ethernet), net als PC-systemen in plaats van de gebruikelijke PLC-technologie, golden veelal als niet betrouwbaar genoeg om te worden gebruikt in kritieke industriële toepassingen. Vandaag de dag is de situatie volledig anders. In nieuw ontwikkelde machines en installaties worden vaak op ethernet gebaseerde veldbussystemen gebruikt omdat deze voldoende bandbreedte beschikbaar stellen om de alsmaar toenemende datahoeveelheden te kunnen bolwerken. Besturingsplossingen op basis van industrie-PC’s zijn ookeen constante geworden bij de opstelling van machines en installaties waar gegevensverwerking noodzakelijk is en zijn op het punt van bedrijfsveiligheid zeker net zo goed als klassieke PLC-sturingen. De automatiseringswereld is versmolten met de eerste generatie IT-technologie. Dit was een voorwaarde voor de volgende stap naar Industrie 4.0: het netwerk van intelligente componenten in het Internet of Things, (IoT – vaak wordt ook over het “Industrial Internet of Things” gesproken om het industriële karakter ervan te benadrukken; dit docu- ment beperkt zich echter tot de algemene term IoT).

Download de volledige PDF hier.

Bron https://eaton.com