In de olie- en gasindustrie is de naam Ampelmann niet meer weg te denken. In korte tijd groeide een organisatie die wereldwijd werkzaam is in de offshore-industrie. In Exes Group vond de organisatie een partner om engineeringswerk uit te besteden en op piekmomenten op te schalen.

Over Ampelmann

Multinational Ampelmann is in 2007 begonnen in Nederland, in de windindustrie. De organisatie levert stabiele platformen waarmee hun klanten personeel en materiaal van een bewegend schip naar bijvoorbeeld een boorplatform of windturbine verplaatsen. Ampelmann heeft meer dan 220 projecten gerealiseerd, verspreid over de hele wereld.

‘In onze business moet je in korte tijd kunnen opschalen in capaciteit. Dat maakt Exes Group mogelijk.’

Ben van der Laan, Manager Engineering Ampelmann

Arbeidsintensief werk door Exes Group

Sinds de oprichting van het bedrijf is Ampelmann exponentieel gegroeid; de omzetten verdubbelen ieder jaar en de personeelsbezetting stijgt evenredig mee. Een aantal jaren geleden kwam de organisatie op het punt waar zij oude Autocadtekeningen moesten converteren naar modellen in Solidworks, om te garanderen dat de kwaliteit gewaarborgd bleef. Maar, hun toenmalige capaciteit bleek ontoereikend. Technisch personeel bleek gewoonweg niet te vinden, vooral werktuigbouwkundigen en technisch tekenaars waren schaars. De organisatie besloot toen om al het arbeidsintensieve werk uit te laten voeren door twee onshore engineers van Exes Group.

Al snel werd duidelijk dat deze twee engineers ook niet toereikend waren. Dit is opgelost door in India op korte termijn snel op te schalen; Exes zette acht extra engineers offshore in. ‘Dit vindt men in Nederland simpelweg niet.’

Deadlines halen

Sinds die tijd is Exes niet meer uit beeld geweest. Gedurende elk project dat in India is neergelegd, wordt een vaste groep engineers aan Ampelmann gekoppeld. Zo hoeven de mensen van Ampelmann slechts één keer uit te leggen wat de bedoeling is. En dankzij de groeiende kennis en ervaring is de vaste groep engineers van Exes extra snel effectief inzetbaar. Het outsourcen van engineerings-werkzaamheden heeft geresulteerd in voldoende capaciteit voor Ampelmann om haararbeidsintensieve werkzaamheden vóór hun afgesproken deadlines uit te voeren.

Outsourcingstip

‘Een voorwaarde voor het succesvol outsourcen van engineeringswerk is om de externe engineer direct te voorzien in de juiste kennis, documentatie en begeleiding. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat het niet simpelweg ‘een kwestie is van een pakketje over de muur gooien.’ Men moet vanaf het begin investeren in ondersteuning en begeleiding, zodat dit op den duur zijn vruchten afwerpt’, aldus Ben van der Laan, manager Engineering bij Ampelmann.

Meer weten?

Heeft u een soortgelijke uitdaging als Ben van der Laan van Ampelmann? Neem dan contact met ons op.
Download hier de casestudy van Ampelmann.