Zodiac Aerospace, onderdeel van de Safran Group, is marktleider in galley (vliegtuigkeukens), galley equipment en air cargo equipment. Wereldwijd zijn de 80 fabrieken en haar tienduizenden werknemers niet weg te denken uit de luchtvaartindustrie. In Exes Group zag de organisatie een partner om arbeidsintensief tekenwerk aan uit te besteden en op korte termijn een grote hoeveelheid werk uit te voeren.

Over Zodiac Aerospace

De multinational Zodiac Aerospace levert high-technology luchtvaartapparatuur en -systemen voor vliegtuigen over de gehele wereld. Sinds februari 2018 is Zodiac een onderdeel van de Safran Group.

‘Wanneer de trigger eenmaal goed staat, verricht Exes Group in korte tijd grote hoeveelheden werk.’

Jos Welboren, Senior Structure Engineer and IP Focal, Zodiac Aerospace

Achterstallig tekenwerk

De organisatie is in de afgelopen jaren hard gegroeid en kwam uiteindelijk op een punt waar werk bleef liggen als gevolg van interne drukte. Zodiac maakte gebruik van een oud 2D-tekenpakket en ging over naar 3D-modellen om de kwaliteit en continuïteit van haar producten te waarborgen. De bezetting bleek echter ontoereikend, waarop het bedrijf besloot tekenwerk uit te laten voeren door Exes Group.

Conversiewerk door Exes Group

Zodiac Aerospace besloot om arbeidsintensief werk uit te laten voeren door Exes Group, in plaats van nieuw personeel aan te nemen. De voornaamste reden was dat zij op deze manier flexibele capaciteit tot hun beschikking hadden en zelf konden bepalen wanneer zij wilden op- en afschalen in resources.

Resultaat

‘Het voortraject duurde redelijk lang, maar toen de spreekwoordelijke trigger goed stond, heeft Exes Group in zeer korte tijd veel werk voor Zodiac uitgevoerd’, aldus Jos Welboren. Meer dan 300.000 documenten zijn geconverteerd. Al het werk met betrekking tot (nieuwe) producten dat de organisatie na die tijd had liggen, werd vervolgens in 3D-modellen naar India verstuurd.

Outsourcingstip van Zodiac Aerospace

Jos Welborens tip voor outsourcing: ‘Om succesvol te kunnen outsourcen, is het belangrijk dat je als organisatie weet waar je heen wilt en wat de bedoelingen zijn. Het is van belang om als organisatie de vraag te stellen welk pad je wilt bewandelen en welke resultaten je wilt behalen.’

Meer weten?

Heeft u een soortgelijke uitdaging als Jos Welboren van Zodiac? Neem dan contact met ons op.