Nieuwe technologieën, nieuwe toepassingen, nieuwe verdienmodellen: ook in de maakindustrie ontdekken steeds meer bedrijven het nut van smart industry. De belangrijkste ontwikkelingen op een rij.

Met sensoren uitgeruste koeien die ‘zelf’ aangeven dat ze ziek dreigen te worden. Een lasmachine die voortdurend data doorgeeft over het lasproces en zijn eigenaar zo in staat stelt om te voorspellen wanneer onderhoud nodig is. Slimme poorten bij parkeergarages die hun eigenaar voortdurend in realtime op de hoogte van hun conditie.

“Een groeiend aantal maakbedrijven ontwikkelt nieuwe businessmodellen”

Geen science fiction, maar keiharde realiteit. Het internet of things, waarbij apparaten in verbinding staan met het internet en met elkaar, biedt tal van kansen voor maakbedrijven om hun producten te verbeteren. En, daarmee, ook hun dienstverlening. Van predictive maintenance tot financiering: onder de noemer servitization ontwikkelt een groeiend aantal maakbedrijven nieuwe businessmodellen waarin het verlenen van aanvullende diensten centraal staat.

 

Reshoring

Steeds meer maakbedrijven overwegen een deel van hun geoutsourcete productie terug te halen vanuit het buitenland… Voornaamste reden: de kwaliteit van in het buitenland geproduceerde componenten en onderdelen laat vaak te wensen over. Ook stijgen de loonkosten in een land als China inmiddels zódanig, dat het concurrentievoordeel steeds kleiner wordt.

“Concurrend produceren dankzij investeringen in robots en automatisering”

Maar er is nóg een belangrijke reden dat reshoring steeds populairder wordt: de voortschrijdende technologie. Investeringen in robots en automatisering zorgen ervoor dat bedrijven ook in Nederland weer concurrerend kunnen produceren. Zo haalde bloempottenfabrikant Capi Europe zijn productie, na een lang avontuur in China, grotendeels terug naar Tilburg. Het bedrijf kon dat doen dankzij een gerobotiseerde technologie op basis van rotatiegieten. Het resultaat: energiebesparingen tot maar liefst 80 procent, een sneller productieproces, minder benodigde ‘handen’ én minder materiaalverbruik.

Ook een bedrijf als Philips ontdekte een aantal jaren geleden al dat robots vaak sneller, beter en goedkoper produceren dan mensen. In 2012 haalde de elektronicareus de productie van scheerapparaten vanuit China terug naar zijn eerder gesloten fabriek in Drachten.

 

Blockchain

Blockchain – een vrij complexe technologie die zijn wortels heeft in de bitcoin-wereld – is in de financiële sector al enkele jaren een hype. De verwachting is dat de blockchain-technologie mogelijk voor een kaalslag onder banken gaat zorgen. Maar de blockchain biedt ook tal van kánsen, onder meer voor de maakindustrie. Zo maakt de technologie allerlei kostbare administratieve processen overbodig, wat ertoe kan leiden dat het verschil tussen massaproductie en enkelstukproductie wegvalt – met alle mogelijkheden van dien voor snel maatwerk. Ook kan de blockchain vraag en aanbod bij elkaar brengen op een open marktplaats.

“Blockchain maakt dure administratieve processen overbodig”

Blockchain-specialist Matthew Jones van IBM stelde recent nog dat hij verwacht dat blockchain-technoligie een flinke impact zal hebben op de automotive-industrie. Zo kan blockchain helpen om de leveranciersketen beter te stroomlijnen, het gebruik van namaakonderdelen te voorkomen, en de slijtage aan een voertuig beter inzichtelijk te maken voor leasemaatschappijen.

 

3D-printing

Speelgoed, een smartphone-hoesje, oorbellen: de meeste mensen denken bij 3D-printing nog altijd vooral aan consumententoepassingen. Toch is de techniek aan een gestage opmars bezig, ook in de maakindustrie. Zeker nu het driedimensionaal printen van metaal technisch steeds eenvoudiger wordt, groeit het aantal bedrijven dat investeert in een 3D-metaalprinter.

“Het 3D-printen van metaal wordt technisch steeds eenvoudiger”

Zo zag Mercedes-Benz Trucks recent voor het eerst een driedimensionaal geprint onderdeel uit de printer rollen. En Additive Industries (dat zijn roots heeft in de Brabantse sigarenfabrikant Agio) ontwikkelde een industriële metaalprinter. Het Eindhovense bedrijf mag inmiddels Airbus, BMW, Formule 1-team Sauber en bakkerijmachinebouwer Kaak Group tot zijn klanten rekenen.

 

Cybersecurity

Nederlandse maakbedrijven verzamelen steeds meer data over hun productieprocessen, maar willen die vanwege veiligheidsrisico’s niet op grote schaal met elkaar delen. Dat schreef het Financieele Dagblad vorige maand.

Inderdaad liggen er nogal wat digitale gevaren op de loer voor ambitieuze maakbedrijven (die bijvoorbeeld aan de slag willen met servitization). Diefstal of verlies van intellectuele eigendommen, brutale of zelfs ronduit criminele hackers, digitale bedrijfsspionage: er is genoeg reden voor bedrijven om werk te maken van hun digitale weerbaarheid.

“Het aantal mogelijkheden voor digitale beveiliging groeit snel”

Gelukkig groeit het, met het aantal smart industry-oplossingen, ook het aantal mogelijkheden om de digitale omgeving te beveiligen. Te denken valt aan breach simulation tools: programma’s die de IT-omgeving voortdurend proactief bestoken met gesimuleerde bedreigingen en zo zwakke plekken snel kunnen achterhalen. Andere voorbeelden van nieuwe technologieën die in toenemende mate worden ingezet: steeds complexere gegevensencryptie en zogenoemde analytics-tools (waarmee ‘afwijkende’ activiteiten in het netwerken snel kunnen worden gedetecteerd en onderzocht).

Dit artikel is onderdeel van het dossier Made in NL. Bij MT vinden we dat Nederland trotser mag zijn op zijn maakbedrijven. Met Made in NL wil MT de kennisdeling binnen én over de sector bevorderen en maakbedrijven een podium bieden. Opdat we terecht trots zijn op de hidden champions van de maakindustrie. In deze missie wordt MT vergezeld door de volgende partners: Centraal Beheer, MBCF, NIBC, Salesforce en TNO.

 

Bron https://www.mt.nl/